Visit the site in English.

Podržite našu CROWD FUNDING kampanju!


 


 


 Prikaži Atelje Janja Gora na većoj karti 

 

Atelje Janja Gora
Janja Gora 163b
47304 Plaški
tel.:095 911 86 29

info@janjagora.com
www.janjagora.com

www.facebook.com/AteljeJanjaGora


Naši prijatelji, sponzori i donatori:

Općina Plaški

 


 


 

O izložbi
Chawan (茶碗) je naziv za šalicu koja se koristi za pripravljanje i ispijanje macha čaja (zelenog čaja u prahu) prilikom japanske čajne ceremonije, osmišljene u Japanu u 16. st. Ova skromna šalica predstavlja srce Zen filozofije - sve u kosmosu je međusobno povezano, nastalo iz jedne iste materije. Sve što postoji zaslužuje poštovanje, ime, a svaki Chawan tako postaje unikatnim umjetničkim djelom. Odabrana grupa umjetnika iz cijelog svijeta izrađuje Chawan. Zen Budizam nastao je prije 6000 godina u Indiji i univerzalan je. Nije neophodno biti Japanac da bi izrađivao Chawan. Chawan se stvara jedino sa dušom, to je jedini kriterij za sve Chawan - majstore na svijetu.

Chawan-i izloženi na ovoj jedinstvenoj putujućoj međunarodnoj izložbi reflektiraju dušu i snagu Zen-a. Osobna perfekcija u neperfekciji je, kao što bi trebala biti i u prirodi i u ljudima, skromna, jednostavna i naravno... nesavršena.


10. godina Chawanexpo, Belgija, USA, 2015

2015. godina je godina obilježavanja 10 godina putovanja ove izvanredene izložbe. A Chawani su se ove godine mogli pogledati na četiri izložbe, tri u Belgiji i jedna u SAD-u. Atelje Janja Gora osigurao je svojim članovima sudjelovanje na izložbi a već tradicionalno je kreirao i vizualni identitet iste. Na ilustraciji ispod su naslovnice kataloga izložbi u Belgiji. Više o izložbama možete pogledati na www.chawanexpo.com.

Na izložbama je do sada sveukupno sudjelovalo više od 350 umjetnika iz cijelog svijeta, a kako stvari izgledaju sada, putovanje se nastavlja već 2016. godine sa izložbama u Taiwanu i Francuskoj.

Naš atelje organizirao je ovu izložbu u Opatiji 2011. godine a trenutno radimo na organizaciji iste u Dubrovniku. Iako do sada nismo naišli na prevelik interes dubrovačkih kulturnih institucija i krugova, mi se nadamo da će veličina i značaj ove izložbe ipak pokazati njenu globalnu veličinu i zainteresirati ovaj grad koji godišnje posjećuju tisuće turista upravo iz zemalja sa tradicijom čaja.

U nastavku teksta možete pročitati kratke izvještaje sa prošlih izložbi.


Chawanexpo Singapore

Od 6. do 14. 9. 2014. održana je ovogodišnja izložba 'Chawan', i to u Singapuru sa sudjelovanjem 141 umjetnika iz cijelog svijeta. Ne treba posebno ponavljati da je izuzetna čast biti dijelom ovoga vrhunskog međunarodnog dešavanja. Još više i zbog toga što je naš atelje direktno uključen u sve poslove organizacije i odlučivanja vezanih za ovu izložbu. Pored toga još uvijek potpisujemo dizajn cjelokupnog vizualnog identiteta izložbe.

Izložbu u Singapuru vrhunski su organizirali naši prijatelji Steven Low Thia Kwang i Ng Yang Ce, keramičari i umjetnici koji su se u projekt uključili tijekom prošlogodišnje izložbe u Taiwanu. Pored same izložbe organizatori su osmislili bogati program aktivnosti za sve umjetnike koji su došli na otvorenje izložbe. Tako su umjetnici imali priliku izraditi radove i paliti ogromnu 'Snake - kiln' u Thow Kwang Potery Jungle (link na web stranicu) poznatom azijskom centru keramike. Pored toga posjetili su nekolicinu lokalnih umjetnika i razmijenili vrijedna iskustva što zapravo i jest jedan od osnovnih ciljeva ove putujuće izložbe.

Izložba ide dalje, već sljedeće godine 2015. obilježava se deset godina od početka ovoga fantastičnog putovanja i to u Belgiji, tamo gdje je i započelo. Za ovu izložbu pozvali smo preko 300 sudionika a sve skupa biti će popraćeno katalogom i internet stranicom.

Atelje Janja Gora i dalje aktivno sudjeluje u cjelokupnoj organizaciji ove izložbe a članovi ateljea sudjelu na izložbi sa svojim radovima.

Katalog izložbe u Singapuru online možete pogledati klikom na ovaj link.

  

Chawanexpo - taiwan, 5-20/10/2013

Veliko nam je zadovoljstvo i čast objaviti još jednu izvrsnu svijetsku izložbu Chawan-a, kultne šalice za čaj. 100 sudionika iz svih dijelova svijeta našli su se u jednom prostoru da bi svijetu predstavili svoje viđenje ovoga jednostavnog uporabnog predmeta vrhunske duhovne i umjetničke vrijednosti.

I ovaj put naš je atelje ponesao veliki posao dizajniranja i izrade kataloga, kao i sudjelovanje u cjelokupnoj organizaciji izložbe. Izložba u Taiwanu otvorila je novu dimenziju ovoga projekta, postižući upravo onaj cilj koji smo kao organizatori zajedno sa 'glavnim' čovjekom izložbe, gosp. Lou Smedtsom postavili 2009. godine, jednostavnost i prijateljstvo među sudionicima, zahvalnost za život.

No, izgleda da priči ovdje nije kraj. Izložba putuje dalje, sljedeće godine smo po drugi put u Japanu, grad Tokoname, a ugovaraju se i točni termini izložbi u Švicarskoj, Beču, Pekingu i možda po drugi put i u Hrvatskoj, u Dubrovniku.

U nastavku pročitajte uvodnu riječ ateljea Janja Gora. Cjelokupan katalog izložbe možete u pdf formatu pogledati ovdje.

Some time ago, in 2005, the word came to us about the international exhibition being organised by Mr. Lou Smedts. It was the beginning of a great journey, still lasting. Now, years later, it has become a part of our life- and work philosophy. In times past we discovered the spirituality and tradition that lies behind the traditional Zen tea ceremony, finding everlasting connection between peoples and cultures over the globe.

From 2009, the year when we organised our international workshop dedicated to traditional Eastern glazes and techniques, focused on Chawan, we became an active partner in the promotion of this wonderful idea and initiative. The way of Chawan became a way to meet new friends, to visit new places, to raise awareness of the world of tolerance and friendship. As one unspoken and yet clear word, as one undeclared and yet powerful emotion, exhibitions followed one another. People came and went as the flow went on. Some of our artist friends expected a sort of instant fame; when it did not come, they left. Others just started their own Chawan adventure, revealing the secrets and traditions of Zen in themselves. All of us just tuned into the universal field of mutual respect, understanding, and love for art, wisdom and mankind. We all do just that. The sphere is open, and we are filling it in with our own contribution, like teacup filled with fine tea. Based on these principles, we are building our small atelier following this universal law. By doing that we have been blessed by a great network of friends all around the world, people sharing the same view, same philosophy. It has given us great strength to overcome many institutional, ethical and spiritual obstacles along the way, just by knowing that there are others in the wide world thinking and doing the same as we do.

Project Chawan is something that embodies all of this in one material, visible form, well known to those who participate. The ancient spirit of the great tea ceremony masters has found its way to the most hidden and distant places, through a simple tea bowl. There is no better way to demonstrate earthly forces working through people and their deeds.

I would like to express our gratitude to higher forces working through all of us, to people like Lou Smedts who have recognised the right moment to do the right thing, to all participants in this great project, and all who took part in many aspects of this journey, helping just because they wanted to. The Chawan Expo has already a long journey behind. It has passed beyond us in the sense of importance and sustainability. This journey will go on, based on these principles, for many years to come.

Or it may not — that would be as acceptable as any other option. We are just lucky enough to share this moment, and therefore we are thankful.

Branko Šupica
International ceramics centre Atelier Janja Gora
Croatia

chawanexpo.com

 

Katalog izložbe.

Chawan - plemenita šalica za čaj


Chawan-i
www.chawanexpo.com

Međunarodna izložba Chawan jedan je od projekata ateljea na koji smo posebno ponosni. Sam projekt odražava cjelokupnu filozofiju postojanja ateljea koja predstavlja međunarodnu kulturnu razmjenu, dijeljenje znanja i stvaranje prijateljstava i suradnje neopterećene granicama, sistemima i razinama uspješnosti. Kao što i sam kurator cjelokupne izložbe gospodin Lou Smedts kaže - izložba Chawan bazirana je na prijateljstvu i uzajamnom razumjevanju, na želji da se stvara i kreira predmet od svakodnevne upotrebe nadahnut univerzalnom ljepotom. ZEN.

Izložba je od 2009 godine do danas bila u Belgiji (nekoliko lokacija), Nizozemskoj (Utrecht), Francuskoj (St. Amand en Puisaye), Južnoj Korei (Seoul), Hrvatskoj (Umjetnički paviljon 'Juraj Šporer' u Opatiji), Americi (Boston - USA), i Japanu (Nara city).
Slijede izložbe u Francuskoj (Veljača 2013.), Belgiji (Travanj 2013.) te velika izložba u Taiwanu sa 110 sudionika u jesen 2013.

Ono što nas u ateljeu Janja Gora posebno raduje jest činjenica da jedan mali atelje iz jednog malenog sela i jedne malene zemlje, kao glavni suorganizator cijele izložbe čini dio ovoga međunarodnog projekta i time promovira sveukupnu ideju projekta i naše zemlje.
Više o cjelokupnom projektu pročitajte na www.chawanexpo.com.

Chawan - plemenita šalica za čaj

Tražeći najuzvišeniji a istovremeno najjednostavniji oblik koji bi predstavljao suštinu Samurajske Zen filozofije redovnici su ih otkrili u jednostavnoj keramičkoj formi na selima Kine i Koreje.

Dva redovnika, Aysai i Dogen proučavali su u Kini Chan Budizam i u Japanu u 13 stoljeću zasnovali japanski red sa japanskim imenom Zen-budizam. Zen filozofija kasnije se razvila u zasebnu disciplinu sa baznom misli 'ja jesam' baziranoj na tri smjernice: samopručavanje, meditacija i samodisciplina.
Ova filozofija brzo je stekla popularnost kod samuraja. Ova elita snažno je naginjala ka ceremonijama što je znano iz razvoja borilačkih vještina i cijele ceremonijalne prakse vezane za njih.
Ispijanje čaja došlo je sa Zen redovnicima koji su u svojim samostanima započeli sa uzgojem čaja. Redovnici su koristili čaj za prosvjetljavanje svojih meditacija. I bolje stojeći samuraji započeli su sa izvođenjem kineskog rituala čaja, zvanog Cha-e, jer je to bilo jako skupo i postalo statusnim simbolom.

Sve je postojalo neformalno do 15. stoljeća kada je prvi car dinastije Hidoyoshi uzimajući na dvor majstora čajne ceremonije uveo i formalni ritual čaja.
Ovaj čovjek, Sen No Rikyu, dobio je na raspolaganje poslugu koja je pristajala njegovom statusu i zadatak da od ispijanja čaja napravi formalni kraljevski ritual.

Krenuvši od Zen filozofije koja je bila ogroman kontrast zlatnim palačama ispunjenim konkubinama, robovima i poslugom koja je stajala na raspolaganju na svaki mig, Sen No Rikyu razvio je ritual kojim su se car i njegova svita kroz trezvenu jednostavnost, samopromišljanje i ispijanje čaja prepuštali pročišćenju. To i je bazna ideja Chan No Yu, ritualno pročišćavanje duha.

Chawan forme
Chawan forme su obzirom na stilove i tehnike jako različite. Općenito su sve tehnike svoje Chawan-e prilagodili sezonama.

Zimski chawan-i
su veliki, visoki i uski, na gornjoj strani zatvoreniji da bi čaj duže zadržao toplinu. Zimi je topli čaj balzam za tijelo ako kroz život moraš bez dovoljno grijanja u kući.

Proljetni chawan-i
uglavnom imaju formu starog kineskog lotos cvijeta, graciozno uski pri dnu a otvoreni prema gore. Koriste se za čaj od prvih svježih proljetnih listova, punih novog života.

Ljetni chawan-i
su ravniji i otvoreniji kako bi se čaj brže ohladio do pitkosti. Ljetni čajevi jakih aroma koji se uživaju tijekom toplih ljetnih večeri.

Jesenski chawan-i
su veći i gotovo ravni. Jesen je sezona obilja i prvih hladnoća, vrijeme za pune, toplije čajeve. Čajeve koji sadrže toplinu ljeta i ublažuju prve hladnije noći.

Ne koriste se svi napravljeni chawan-i za ceremonije čaja. Tek 1% od svih napravljenih chawan-a namjenjeni su majstorima čajnih ceremonija. Svi ostali napravljeni su za uživanje u čaju i izradjuju se po mjeri i veličini korisnika. Ako ovaj, naravno, ima sreće da poznaje nekog tko izradjuje chawan-e ili ima mogućnosti naručiti si jednog po mjeri.
Naravno da je u Japanu i ostalim zemljama sa tradicijom pijenja čaja velika ponuda chawan-a na tržištu. Svaka tehnika ima svoje forme koje se pojavljuju u različitim veličinama i bojama. Zbog načina paljenja (pečenja) chawan-a, svaki je za sebe unikatan i svatko si može priuštiti baš onaj koji mu osobno paše. Nema masovne produkcije, dakle, i to je zapravo najveća razlika u odnosu na naše zapadnjačke tvorničke produkte napravljene od jednog istog modela, milioni istih bez osobnosti.

Chawan-i se naravno isto proizvode u tisućama, ali ručno i u sintezi sa vatrom, pa je svaki za sebe unikatan. Zapadnjac, kao i mi u Hrvatskoji su, preuzimajući veliku potrošačku kulturu od amerikanaca izgubili vezu sa upotrebnim artiklima koji nas okružuju. Bespoštedno se okružujemo sa masovnim reprodukcijama i na taj način pokušavamo izjednačiti sa masama, dok sa druge strane osjećamo unutarnju potrebu da se okružimo sa unikatnim stvarima koje izražavaju dio naše osobnosti.

Preplavljena reklamama i pomodnošću ova unutarnja potreba biva sve više potisnuta zahvaljujući medijima i društvu u kojem živimo. Zato je užitak ispijanja čaja iz unikatnog, vlastitim rukama proizvedenog chawan-a nenadmašiv. Probaj i uvjeri se sam ...

Chawan forma nastala je na selu i seoskom razmišljanju i podignuta do razine visoke umjetnosti u Japanu. Tajnovita, avanturistična, kompleksna, promjenljiva, dekorativna i istovremeno trezvena, upotrebljiva. Sve to je istina.
Chawan! Jedna neočekivana avantura...

Smjernice za izradu chawana
zapravo vrlo su jednostavne. Na osnovu ovih fotografija lako možete zaključiti o kakvom se obliku i formi radi. Bitno je da svaki ima stopicu radi lakšeg držanja u ruci i da dimenzije ne prelaze diametar od 12 cm i visinu od 10 cm.

Poziv keramičarima
Ovim putem pozivamo sve keramičare da se uključe u izložbu. Fotografije svojih radova možete poslati na našu mail adresu a mi ćemo sve proslijediti kuratoru izložbe koji će napraviti konačni odabir. Uz fotografije Chawan-a potrebno je poslati i kratki tekst o vašoj vezi sa Chawan-om, umjetniču impresiju. Nije potrebno slati vaš umjetnički životopis niti bili koje druge podatke osim kontakt informacija i već navedon kratkog motivirajućeg teksta.

Za više informacija:
Atelje keramike Janja Gora
Branko Šupica, 095 911 86 29
Danijela Pešut, 095 911 86 27
info@janjagora.com


 


 

Udruga građana Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora • OIB 46087009191• MB 2487977 • Rješenje Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji
Klasa UP-I-230-02/09-01/2, Ur broj:2133-07-06/1-09-2 od 09. 02. 2009. • Žiro račun: 2340009-1110376382, Privredna banka Zagreb d.d.
Osoba odgovorna za zastupanje: Branko Šupica
© Atelje Janja Gora 2013