Visit the site in English.

Podržite našu CROWD FUNDING kampanju!


 


 


 Prikaži Atelje Janja Gora na većoj karti 

 

Atelje Janja Gora
Janja Gora 163b
47304 Plaški
tel.:095 911 86 29

info@janjagora.com
www.janjagora.com

www.facebook.com/AteljeJanjaGora


Naši prijatelji, sponzori i donatori:

Općina Plaški

 


 


 


Janjagama, 2016.

Paljenje keramike drvetom intenzivan je rad i istovremeno vrlo 'zarazan'. Naime, već same pripreme za paljenje odvijaju se u nekakvoj 'svečanoj' mističnoj atmosferi. Prije nego se skupi ekipa potrebno je obići peć, pregledati i prepipati sve zidove i stranice, očistiti ploče, premazati ih premazom. Potom, kada se skupe svi 'palitelji', peć se lagano puni. Možda najvažniji dio posla od kojeg uvelike ovisi uspješnost paljenja, jer ako se neki komad obruši na drugi, postoji velika šansa da puno toga popada i nakon izloženosti 1300 stupnjeva, zapravo postane jedna velika skulptura spojenih radova. I mada zvuči privlačno, uglavnom je žalosno. A onda počinje ritual. Pored peći se stavi zdjela sa ponudama peći (voće, povrće, cvijeće). Sa druge strane peći natoči se čašica ličke šljivovice. Njeno lagano isparavanje tijekom paljenja je indikacija procesa u peći. Sa prvim plamičcima ekipa je još rasštrakana i lagano prati razvoj plamena. Kako vatra postaje intenzivnija, tako i koncentracija svih sve više biva usmjerena prema utrobi peći. Prati se smjer kretanja plamena, boja plamena, stanje predmeta u peći, izvlače se testni trokutići i budno promatraju 'piramidice' za mjerenje temperature. Gotovo neprimjetno sve se pretvara u loženje ivatru. Uz put se jede, pije, smije, pjeva, razgovara o koječemu, no stvarna je pažnja usmjerena ka transformaciji koja se dešava u peći.

Mart 2016
I još je jedno paljenje završeno na sveukupno zadovoljstvo svih. Kao i obično, skupljanje u petak, glaziranje, slaganje do dugo u noć a onda sa prvim zracima dana, paljenje prve vatrice.

Svako je paljenje posebno, nepredvidivo. Unikatno, kao i svaki dan u životu. Ovaj put nam se pridružila i kiša, te voda koja je izišla samo da bi upotpunila sliku pet elemenata. Jeli smo vrhunski sushi, police i slannninicu, pastrvu sa žara iz peći. Pijuckali rakijicu, čaj, kavu i vino. Paljenju se ovaj put priključio i gospodin Kazuyoshi Kuno koji se pobrinuo da okusimo neke od najfinijih recepata japanske kuhinje. Hvala mu na tome.

Nakon dva tjedna hlađenja, uslijedilo je otvaranje i nanovo divljenje uspjelom (i neuspjelom) radu. Više fotografija paljenja pogledajte na našoj facebook stranici.

A ovo je tim koji je palio:
Bojan Mršić
Anja Slapničar
Danijela Pešut
Branko Šupica
Denis Kuhar
Vesna Vidrih
Sandra Mihaljević
Patrik Benedičič
Živa Slavec


 

Janjagama paljenje, listopad 2016

Još jedno inspirativno paljenje. Hvala ekipi na prelijepom druženju i vatri.

We have fire, we have air, water, wine and grace. We are thankful and we share... Finished. Unloaded and loaded for the next firing. A beautiful day for clay. Thank you friends for sharing the warmth (1300)!

Sudjelovali su:

Anja Slapničar, Slovenija
Ines Kovačič, Slovenija
Živa Slavec, Slovenija
Erik Haugsby, Austrija
Bela Stojanović, Srbija/Švicarska
Lidija Boševski, Hrvatska
Slavenka Baković, Hrvatska
Branko Šupica, Hrvatska
Danijela Pešut, Hrvatska
Bojan Mršić, Hrvatska


 

Važno!!:
Svaki sudionik kolonije može donesti do 2 kutije (od banana) biskvitno paljenih radova za glaziranje i paljenje u peći, izrađenih od gline koja podnosi temperaturu od 1300 ˚C (kamenina). Vrlo je bitno da glina bude za visoke temperature, u protivnom u opasnost od taljenja i oštećenja dovodite ne samo svoje radove, već i radove drugih sudionika kao i samu peć. Svakako možete ponesti i više radova ali njihovo mjesto u peći će ovisiti od ukupne količine radova pripremljenih za paljenje.

Ako nam se želite pridružiti kontaktirajte nas da bi smo vam proslijedili dodatne informacije.

Srdačan pozdravZa sve dodatne informaciji o ovome događanju obratite nam se na našu email adresu.

Udruga građana Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora • OIB 46087009191• MB 2487977 • Rješenje Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji
Klasa UP-I-230-02/09-01/2, Ur broj:2133-07-06/1-09-2 od 09. 02. 2009. • Žiro račun: 2340009-1110376382, Privredna banka Zagreb d.d.
Osoba odgovorna za zastupanje: Branko Šupica
© Atelje Janja Gora 2013