Visit the site in English.

Podržite našu CROWD FUNDING kampanju!


 


 


 Prikaži Atelje Janja Gora na većoj karti 

 

Atelje Janja Gora
Janja Gora 163b
47304 Plaški
tel.:095 911 86 29

info@janjagora.com
www.janjagora.com

www.facebook.com/AteljeJanjaGora


Naši prijatelji, sponzori i donatori:

Općina Plaški

 


 


 


Janjagama, studeni 2015.

Paljenje keramike drvetom intenzivan je rad i istovremeno vrlo 'zarazan'. Naime, već same pripreme za paljenje odvijaju se u nekakvoj 'svečanoj' mističnoj atmosferi. Prije nego se skupi ekipa potrebno je obići peć, pregledati i prepipati sve zidove i stranice, očistiti ploče, premazati ih premazom. Potom, kada se skupe svi 'palitelji', peć se lagano puni. Možda najvažniji dio posla od kojeg uvelike ovisi uspješnost paljenja, jer ako se neki komad obruši na drugi, postoji velika šansa da puno toga popada i nakon izloženosti 1300 stupnjeva, zapravo postane jedna velika skulptura spojenih radova. I mada zvuči privlačno, uglavnom je žalosno. A onda počinje ritual. Pored peći se stavi zdjela sa ponudama peći (voće, povrće, cvijeće). Sa druge strane peći natoči se čašica ličke šljivovice. Njeno lagano isparavanje tijekom paljenja je indikacija procesa u peći. Sa prvim plamičcima ekipa je još rasštrakana i lagano prati razvoj plamena. Kako vatra postaje intenzivnija, tako i koncentracija svih sve više biva usmjerena prema utrobi peći. Prati se smjer kretanja plamena, boja plamena, stanje predmeta u peći, izvlače se testni trokutići i budno promatraju 'piramidice' za mjerenje temperature. Gotovo neprimjetno sve se pretvara u loženje ivatru. Uz put se jede, pije, smije, pjeva, razgovara o koječemu, no stvarna je pažnja usmjerena ka transformaciji koja se dešava u peći.
Prilikom ovoga paljenja u studenom, vani je bilo snijega a temperatura zraka oko 4 u jutro bila je - 10. Istovremenu, unutar peći bilo je oko 1280. Vodu koju smo imali spremnu za gašenje i hlađenje kritičnih dijelova peći morali smo mijenjati svakih pet minuta, jer bi se inače smrzla. Atmosfera paljenja bila je vanvremenska i pred sami kraj svatko je potpuno spontano znao što i kada činiti. Na preko 1300 odlučili smo stati. Bilo je to oko 5 u jutro a paljenje smo započeli dan prije u rano jutro. Miksanje gline, zatvaranje vrata i svih otvora, zatvaranje dimnjaka, višestruka provjera da plamen negdje nije 'pobjegao' i uhvatio se konstrukcije. Nakon toga jedan iz tima ostaje paziti šta se dešava a drugi se povlače na spavanje do svoje smjene.

Djelić atmosfere paljenja možete pogledati u kratkom videu:

 

A onda je uslijedio duuugački tjedan čekanja da se peć ohladi i otvori. Sljedeće subote, 5. 12. 2015. peć je otvorena i ispražnjena uz puno uzdaha i usklika. Cjeli događaj završen je sa japanskom čajnom ceremonijom pod vodstvom učitelja Uransenke škole u Ljubljani gospodina Kazuyoshi Kuno.
Više fotografija paljenja, otvaranja i čajne ceremonije pogledajte na našoj facebook stranici.

Ovdje možete pročitati prilog od jedne od sudionika paljenja Anje Slapničar iz Slovenije.

A ovo je tim koji je palio:
Bojan Mršić
Anja Slapničar
Danijela Pešut
Branko Šupica
David Almajer


 

Internacionalna kolonija keramike - Janjagama paljenje, maj 2015,
17. do 24. Svibnja 2015.

Po treći puta u ateljeu su se sastali keramičari iz nekoliko EU zemalja, sa samo jednim ciljem - podijeliti plamen. Ovo smo paljenje odlučili probati nešto drugo, lagano i dugo paljenje. Nakon otvorenja izložbe u Samoboru cijeli tim se 'sjatio' u Janja Gori i već drugi dan započeo sa intenzivnim glaziranjem, prskanjem, premazivanjem, raspravljanjem o svemu što se isprobava. Sudionici kolonije sa sobom su donesli pripremljene predmete i nekolicinu svojih primpremljenih glazura, pa se tako na stolu našlo glina iz Francuske, Belgije, NJemačke, Slovenije i Hrvatske, a o sastojcima glazura da i ne govorimo. Već tradicionalno, mi iz ateljea napravili smo svoj mix od lokalne gline, pepela iz peći od prošlog paljenja, sa malo morske vode i tu i tamo kaolina. Posebnost je bila 'šljivovica' glaze, glazura u koju smo dodali i ličke šljivovice.

Paljenje smo započeli laganom vatricom već u nedjelju na večer, nakon što smo proveli čitav dan 'pakirajući' sve u peć, a to nije bilo ni malo lako, jer nas je 13 htjelo staviti sve što imamo u nutra, i velike stvari, i male, i skroz iza u peći, i na sredini, i gore i dolje. Uglavnom, uspjelo je a peć je bila 'puna kao čep'. Lagano loženje i u ponedjeljak u jutro početak pravog paljenja. koje je trajalo sve do noći sa utorka na srijedu, oko 40 sati intenzivnog loženja i znojenja. Teško je ovdje opisati osjećaje i energiju koja se stvara tijekom paljenja peći. Kako se podiže temperatura, tako fokus sve više 'nestaje' u uskim vratima kroz koja suklja plamen. A onda zatvaranje i čekanje da se ohladi. Najduži dani. Iskorišteni za izlet u Istru i na Plitvička Jezera. Tijekom paljenja (utorak) u goste nam je došao i novinar HTV-a Hrvoje Matejčić i snimio lijep prilog o ovogodišnjem druženju. Prilog možete pogledati ovdje (you tube). A više fotografija samog događanja pogledajte na našim facebook stranicama.

Na ovogodišnjem svibanjskom paljenju sudjelovali su:

Anja Slapničar, Slovenija
Ines Kovačič, Slovenija
Mateja Kapun Zajec, Slovenija
Nataša Kokol, Slovenija
Dani Žbontar, Slovenija
Marthe Vanhoutte, Belgija
Inge Hernalsteen, Belgija
Odile De Clerck, Nizozemska
Anita Hayen, Belgija
Lou Smedts, Njemačka
Gerda Genijn, Njemačka
Lea Sinnaeve, Belgija
Jan Vannerom, Belgija
Branko Šupica, Hrvatska
Danijela Pešut, Hrvatska
Bojan Mršić, Hrvatska
Sandra Mihaljević, Hrvatska


 

 

 

 

Paljenje Janjagame, 17. to 24. May 2015.

Dragi prijatelji
Zadovoljstvo nam je pozvati vas da se uključite u našu ovogodišnju 10. međunarodnu koloniju keramičara koja će se održati u svibnju 2015. godine. Kolonija je posvećena različitim aspektima keramike paljenje drvetom, od samih pripremnih radnji u i oko peći, preko pripreme i izrade komada za ovakvu vrstu paljenja pa do onoga najbitnijeg - glaziranja i dekoracije vatrom i glazurama na bazi različitih prirodnih pepela i drugih elementarnih dodataka.

Paljenje
Paljenje će se održati u našem ateljeu u Internationalnom centru keramike Atelje Janja Gora, Janja Gora 163b, Plaški, Croatia od nedjelje 17. do nedjelje 24. Svibnja 2015.

Program:

Dan 1 (17. 5. 2015): dolazak u atelje u popodnevnim satima, uvod
Dan 2 (18. 5. 2015): dolazak u atelje u ranim jutarnjim satima (za sudionike iz Hrvatske) priprema glazura i glaziranje
Dan 3 (19. 5. 2015): punjenje peći
Dan 4 (20. 5. 2015): paljenje
Dan 5 (21. 5. 2015): završetak paljenja, odmor, lokalni izlet
Dan 6 (22. 5. 2015): slobodan dan, (opcija: izlet na Plitvička jezera, rad u ateljeu)
Dan 7 (23. 5. 2015): slobodan dan, (opcija: izlet na Plitvička jezera, rad u ateljeu)
Dan 8 (24. 5. 2015): Otvaranje peći, izložba radova, dan otvorenih vrata, završetak kolonije
Dan 9 (25. 5. 2015): odlazak

Troškovi sudjelovanja na koloniji su € 430,-. (Kn 3200,-)

Uključeno u cijenu
Ručak, večera, sve piće (doručak nije uključen), alati i materijali (glina, glazure i dr.), troškovi paljenja (drva), organizacija.

Cijena ne uključuje:
Noćenja (mogućnost smještaja u privatnom smještaju u direktnom susjedstvo, najčešće uključuje i doručak), dodatni troškovi izleta u slobodnim danima (ulaznice, ručak za vrijeme izleta i dr.)

Maximalan broj sudionika: 10
Rok za prijave: 31. 1. 2014.
Rok za plaćanje: 30. 4. 2014.

Važno!!:
Svaki sudionik kolonije može donesti do 2 kutije (od banana) biskvitno paljenih radova za glaziranje i paljenje u peći, izrađenih od gline koja podnosi temperaturu od 1300 ˚C (kamenina). Vrlo je bitno da glina bude za visoke temperature, u protivnom u opasnost od taljenja i oštećenja dovodite ne samo svoje radove, već i radove drugih sudionika kao i samu peć. Svakako možete ponesti i više radova ali njihovo mjesto u peći će ovisiti od ukupne količine radova pripremljenih za paljenje.

Ako nam se želite pridružiti kontaktirajte nas da bi smo vam proslijedili dodatne informacije.

Srdačan pozdravZa sve dodatne informaciji o ovome događanju obratite nam se na našu email adresu.

Udruga građana Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora • OIB 46087009191• MB 2487977 • Rješenje Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji
Klasa UP-I-230-02/09-01/2, Ur broj:2133-07-06/1-09-2 od 09. 02. 2009. • Žiro račun: 2340009-1110376382, Privredna banka Zagreb d.d.
Osoba odgovorna za zastupanje: Branko Šupica
© Atelje Janja Gora 2013