Visit the site in English.

Podržite našu CROWD FUNDING kampanju!


 


 


 Prikaži Atelje Janja Gora na većoj karti 

 

Atelje Janja Gora
Janja Gora 163b
47304 Plaški
tel.:095 911 86 29

info@janjagora.com
www.janjagora.com

www.facebook.com/AteljeJanjaGora


Naši prijatelji, sponzori i donatori:

Općina Plaški

 


 


 

“Kreativci u Lici” radionice keramike za djecu

Još 2009 godine započeli smo sa ciklusom besplatnih radionica za djecu OŠ Plaški (općine Plaški i Saborsko). Radionice za cilj imaju djecu podučiti igri sa kreativnom energijom koju nose u sebi. Opterećeni svakodnevnicom koju im prenosi okolina često zaboravljaju da im je jedini zadatak igra i uživanje u djetinjstvu. Programom 'Kreativci u Lici' želimo im ponuditi upravo to, lijepo sjećanje na dane škole i djetinjstva. Radeći sa glinom, primarnim materijalom, dotičemo se različitih tema te ih kroz oblikovanje pretvaramo u vidljive i opipljive kreacije. Tako su kroz male ruke prošle različite domaće i divlje životinje kao i mnogi drugi predmeti iz naše svakodnevnice ali i velik raspon mitskih bića, pojava iz mašte i snova, iz podsvijesti. Istovremeno kroz radionice obrađujemo i zajedničke projekte koje su često istovremeno i dijelom širih aktivnosti ateljea kao što su projekti 'Voda, fluid života' i 'Chawan'.

Ideja projekta

Naša udruga osim na međunarodnom planu djeluje i na području općine Plaški, malom mjestu na području od posebne državne skrbi s mnogo problema. Novonastala poslijeratna struktura stanovništva Plaškog i okolice pokazuje svojevrsnu napetost i nemoć u ostvarenju ravnopravnog suživota usprkos godinama 'mira', što uvelike utječe na DJECU – svu djecu.
Povjerljiva i bez predrasuda, ona su bačena i ostavljena u takvoj napetosti da “uče” i nasljeđuju, a onda i oponašaju stavove i shvaćanja odraslih i cjelokupnog društva, preuzimajući tako i velik dio frustracija a katkad i neprihvatljivo ponašanje. Osim ovog “teškog nasljeđa” djeca u Plaškom nemaju ponuđenih nikakvih inicijativa niti aktivnosti, nema igraonica, kina, diska, vrtića, slastičarnice. Jedino što imaju im je škola u kojoj ponekad dobiju neku zanimljivu radionicu, ali ništa od toga nije dovoljno kako bismo mijenjali situaciju u kojoj jesmo.
Prepoznavši ovaj problem, a znajući da se kod djece svi problemi i frustracije lakše rješavaju kreativnim radom i pristupom naša je udruga organizirala dugoročni projekt kreativnih radionica keramike koje se nude od školske godine 2009./2010. svoj djeci i mladima tjekom cijele školske godine. 
Pružajući djeci siguran prostor u kojem se mogu izraziti i biti ono što jesu, polako otklanjamo razlike i predrasude među našim najmlađima te tako stvaramo društvo koje se bazira na zajedništvu i prepoznavanju međusobnih razlika kao bogatstva, a ne prepreke.

Program dječijih radionica

Radionice keramike za djecu za cilj imaju pomoći razvoju kreativnosti u djece školskog i predškolskog uzrasta.
Metodologija radionica primjerena je prije svega afinitetu djece prema mediju i određenom zadatku a zatim i prema uzrastu.
Na radionicama keramike djecu se potiče na trodimenzionalno razmišljanje, na slobodno oblikovanje ideja i zamisli, na razumijevanje procesa stvaranja u glini.
Na samom početku radionica, a i kako se priključuju novi sudionici, objašnjava im se porijeklo materijala, povijest i široka primjena keramike, osnovne teorije obrade i tehnika. Zatim se pristupa prezentaciji osnovnih tehnika izrade predmeta od gline kao što je tehnika gradnje crvima (kobasicama, rolama), gradnje pločama i trakama, skulpturalne tehnike, tehnike rada na lončarskom kolu.
Svaka od ovih tehnika prezentira se i uči direktno u praksi, na konkretnom zadatku i često na uporabnom predmetu koje djeca kasnije mogu koristiti i osvijestiti si osjećaj produktivnosti i uvida u to što sve mogu sami.
Pored tehnika izrade predmeta od gline, polaznici radionica upoznaju se i sa tehnikama paljenja te različitim mogućnostima paljenja. Od one koja koristi električne peći, preko paljenja plinom i drvenim ugljenom (japanske tehnike) pa sve do duboko u povijest i paljenja gline drvima u pećima kineskog, japanskog, rimskog ili staro-ilirskog dizajna.
Tijekom učenja i izrade predmeta predlažu se teme vezane za svakodnevnicu i direktni okoliš pa se obrađuju šume (izrada dobrog duha šume), domaće i divlje životinje iz okoline, predmeti svakodnevne primjene izvedeni u glini, predmeti iz mašte motivirani svakodnevicom i dječjim doživljajem iste. Djecu se ohrabruje da pokušaju izraditi sve što zamisle, ne razmišljajući o ograničenjima materijala i tehnike, već ih potaknuti da zajedno sa voditeljima programa tragaju za rješenjima i primjenjuju ih kako bi došli do krajnjeg rezultata. 
Potom se zadaju zajedničke teme a od djece se traži da svako prikaže svoju interpretaciju iste, koristeći se maštom i stečenim znanjem.

Radionice keramike povezuju se sa ostalim kreativnim radionicama projekta 'Kreativci u Lici' pa se izrađuju figure za potrebe dramskih radionica, muzičke šuškalice i instrumenti, medaljoni i privjesci.

Vrijedan dio u programu radionica zauzima izgradnja zajedničkih skulptura – djela većih dimenzija. U ovaj dio programa uključeno je i traženje gline u prirodi, njena priprema za oblikovanje te zajednički rad na većoj skulpuri. Nakon gradnje skulpture pristupa se paljenju iste na otvorenom, što je samo po sebi fascinantan čin kojim se doživljava moć vatre i transformacije koju ona uzrokuje. Na ovaj način djeca razvijaju osjećaj za povezanost sa zemljom, za timski rad te zajedništvo koje na kraju biva nagrađeno zajedničkim uspjehom.
U današnje vrijeme instant informacija i ubrzanog života, sretni smo što djeci možemo ponuditi nešto što traje i što razvija njihovo strpljenje. Kako izrada jednog predmeta od gline može trajati do mjesec dana radi dugog sušenja i priprema, djeca uče cijeniti i to vrijeme čekanja kao važan dio procesa, shvaćajući da svemu treba vremena i dopuštajući mu da teče prirodno.
Na kraju svake školske godine ponosno organiziramo izložbu radova te one najbolje i nagrađujemo setovima za obradu gline i sličnim kako bi u onih najtalentiranijih pobudili želju da se nastave baviti keramikom. 
Izložbe organiziramo i prigodom raznih blagdana i manifestacija te tako proširujemo kulturnu ponudu manifestacije.
Bitno je napomenuti da većinu izrađenih predmeta djeca zadržavaju za sebe, kako bi im ostala kao trajno prisjećanje na vrijeme provedeno na radionicama. Dio izrađenih predmeta (ptice, žabe i drugo) sklapamo u zajedničke instalacije koje zatim postavljamo na javnim prostorima škola, općine ili drugih zainteresiranih institucija. Takve skulpture obogaćuju vizualni identitet spomenutih i nanovo podsjećaju na pozitivne rezultate rada sa djecom.
Atelje Janja Gora brine se za sav potrebni materijal i alate, stručno vođenje radionica, doradu i finalnu obradu predmeta te njihovo paljenje u jednoj od peći ateljea. Pored toga atelje se brine za organizaciju izložbi, publikaciju internet stranica projekta kao i druge publikacije u svrhu popularizacije cijelog projekta.

Financiranje radionica

Radionice su potpuno besplatne a svi polaznici radionica mogu zadržati većinu svojih uradaka.
Radionice su besplatne upravo iz želje da budu dostupne svima, kao i da nekakav trošak vezan za njih ne obeshrabri njihove roditelje u odobravanju sudjelovanja na radionicama s obzirom na teške financijske situacije ovih prostora.
Svake godine mi iz ateljea ulažemo ogromne napore kako bismo namaknuli osnovna sredstva za održavanje ovih radionica. Najčešće skupljena sredstva budu dostatna za pokrivanje osnovnih materijalnih troškova ali ne i za još neke poželjne aktivnosti kao što su izložbe, katalozi ili poučni izleti. Treba naglasiti i da je stručno vođenje radionica kao i cijelokupna organizacija programa isključivo volonterski rad članova udruge. 

Ukoliko nakon čitanja ovih redaka osjećate potrebu nekako pomoći, više ste nego dobrodošli. Hvala vam.
Obratite nam se mailom info@janjagora.com
telefonom 095 911 8629 ili
preko facebook-a.

Podrška radionicama i zahvale

Kroz programe ureda za sport i kulturu Karlovačka županija već je nekoliko godina podržala provođenje radionica.
Isto tako, u jesen 2010. vrijednost ovoga programa prepoznala je vlada Kraljevine Nizozemske te je putem programa Matra/kap koje provodi veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj pružila financijsku potporu za provođenje programa za školsku godinu 2010/2011. Ovim putem im se zahvaljujemo, u svoje ime i u ime polaznika naših radionica, kao i velikom broju pojedinaca koji svatko na svoj način podržavaju naš rad.

Želimo se zahvaliti i našim prijateljima i volonterima koji vode radionice i svojom motivacijom i entuzijazmom djecu vode kroz ovaj lijepi proces otkrivanja samih sebe. Bojanu Mršiću za vođenje radionica fotografije; Sandri Mihaljević za vođenje radionica crtanja, grafike i dubokog tiska. I Bojan i Sandra na radionice su putovali iz Ivanić Grada. Nadalje se zahvaljujemo Danijeli Pešut na vođenju radionica keramike. Također hvala i Branku Šupici na vođenju brige o svemu.

Na kraju se želimo zahvaliti i našim partnerima koji su omogućili da ove radionice budu i ostanu besplatne za svu djecu koja na njima sudjeluju: 
- Nizozemskom veleposlanstvu u RH
- Humanitarnoj udruzi 'RTL pomaže djeci'
- Karlovačkoj županiji
- Općini Plaški

Klikom na ovu minijaturu možete skinuti pdf dokument kataloga koji jako lijepo opisuje cjelokupnu ideju ovoga programa. Shvaćajući i prihvaćajući svoju ulogu u društvu prihvatili smo i činjenicu da pozitivne promjene svijesti ne idu nikada lako i velikom brzinom. Zato je odluka da dio svog rada posvetimo upravo radu sa djecom upravo ta koja na dugi termin može doprinesti stvaranju boljih i kvalitetnijih uvjeta za život onima koji dolaze iza nas.
Ovaj mali katalog trajni je doprinos tome stremljenju. Uživajte u čitanju.

Što smo radili dosad

2016/2017

Ove školske godine bavili smo se izradom bista konja, različitih zidnih instalacija, nakita te kućica od gline.
Poseban gost ateljea bio je i keramičar Petar Martinović iz Crne Gore koji je djeci upriličio radionicu rada na lončarskom kolu čiji je on nezamjenjiv stručnjak. Hvala ti, Petre.
Ovogodišnje radionice bile su popraćene i izložbom koja se održala na dan škole OŠ Plaški.
Fotografije pogledajte ovdje.

2014/2015

Ove godine radili smo lica dobrih duhova šume (lica drveća) sastavljena od različitih komponenti, reljefe konja, nakit, životinje i keramičke knjige otvorene na stranici neke inspirativne poruke. Djeca su također kao jedan veliki zajednički projekt napravili skulpture slavenskih božanstava Peruna i Mokoš, koji sada stoje ispred Ateljea Janja Gora i čuvaju ga.
Fotogografije pogledajte ovdje.

2013/2014

Ove godine djeca su dovršila svoje setove posuđa i skulpture u timovima, ali najviše smo se bavili arheologijski inspiriranim figurama u obliku idola nađenih na ovim prostorima. Specifičnost ovogodišnjih radionica je u procesu rada kojeg smo primjenjivali, a koji je također bio inspiriran keramičarima iz davnih vremena - kopanje gline na terenu, priprema gline, promatranje domaćih životinja, ptica i fotografija te napokon izrada predmeta. Potom smo, nakon prvog paljenja pristupili dekoraciji i finalnom paljenju u rupama u zemlji, otprilike isto kao što su to radili ljudi u tim vremenima. Naravno sve to uz aktivno sudjelovanje polaznika, od pripreme drva za vatru, preko slaganja predmeta u rupu do paljenja, što uvijek izaziva posebno uzbuđenje i doživljaj.
Fotografije pogledajte na našem facebooku ili google+.

2012/2013

Ovogodišnje radionice bavile su se izradom bista životinja, setova posuđa te orijentalnih zidnih maski. Djeca su također naučila nešto o utiskivanju reljefa u glinu te izradila sama svoje pekače za kolače, kruh i ostalo, baš kao naši preci kojima je glina bila jedini dostupan materijal.
Fotografije pogledajte ovdje (facebook) ili ovdje (google+)

2011/2012

Ovogodišnje radionice koncipirali smo na nešto drugačiji način te ih uklopili u naš međunarodni projekt 'Voda – fluid života' u kojem su djeca iskusila magiju zajedničkog stvaranja. Kroz radionice keramike, crtanja, grafike, dubokog tiska i fotografije zajednički smo stvarali djelo inspirirano vječnim kretanjem vode. Nakon mjeseci ustrajnog rada, igre i suradnje, mural Vrelo je zaživio na zidu OŠ Plaški, svjedočeći tako o jednom trenutku kreativnosti koji smo zajedno pretvorili u trajno djelo.
Fotografije procesa nastajanja murala možete pogledati na našim facebook stranicama, a pomoću ovog linka (https://db.tt/dJgfMQdG) možete skinuti pdf kataloga iz 2011. godine koji pobliže opisuje ovaj projekt uz slike radova naših mladih polaznika sa samoga početka radionica.
Hvala vam na vašem vremenu.

 

I šire
Ovaj model radionica, iako trenutno osmišljen za djecu i mlade općine Plaški i Saborsko, lako se može prenijeti i na druge sredine, o čemu ćemo redovito izvještavati putem ovih stranica.


Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Karlovačke županije. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je nadležnosti Internacionalnog centra keramike Atelje Janja Gora i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Karlovačke županije.


Za više informacija:
Atelje Janja Gora
Branko Šupica, 095 911 86 29
Danijela Pešut, 095 911 86 27
info@janjagora.com


Udruga građana Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora • OIB 46087009191• MB 2487977 • Rješenje Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji
Klasa UP-I-230-02/09-01/2, Ur broj:2133-07-06/1-09-2 od 09. 02. 2009. • Žiro račun: 2340009-1110376382, Privredna banka Zagreb d.d.
Osoba odgovorna za zastupanje: Branko Šupica
© Atelje Janja Gora 2013