Visit the site in English.

Podržite našu CROWD FUNDING kampanju!


 


 


 Prikaži Atelje Janja Gora na većoj karti 

 

Atelje Janja Gora
Janja Gora 163b
47304 Plaški
tel.:095 911 86 29

info@janjagora.com
www.janjagora.com

www.facebook.com/AteljeJanjaGora


Naši prijatelji, sponzori i donatori:

Općina Plaški

 


 


 


Internacionalna kolonija keramike - Janjagama paljenje, maj 2014,
3. do 10. Svibnja 2014.

Od 3. do 10. Svibnja 2014. u Ateljeu Janja Gora održala se 9. međunarodna kolonija keramike. Kolonija je bila posvećena paljenju Janjagame, pripremi i sastavu glazura od prirodnih materijala (pepela, kamena i sl.) te efektima paljenja keramike drvetom. Postignuta temperatura bila je 1300 °C a rezultati opet spektakularni i iznenađujući. Da Janjagama ima svoju volju spoznali smo još prošle godine tijekom samog građenja kada smo sve svoje planove i termine ipak morali prilagoditi 'njenoj volji'. I ove godine bilo je slično. Najprije prilikom samih priprema kada nas je obilna kiša sprečavala da odradimo planirane poslove. No, jedan sunčan dan bio je dovoljan da nanesemo još jedan izolacijski sloj od gline, slame i pijeska, kako bi poboljšali unutanju termiku. Tako 'obučena' u novi sloj,Janjagama je čekala svoje sljedeće buđenje.

Paljenje u znaku vode
Kolonija je započela u subotu, dolaskom sudionika i glaziranjem unaprijed pripremljenih radova. Sve glazure miksane su od pepela i drugih materijala dostupnih direktno iz prirode. Sudonici su ponesli svoje glazure (pepeo vinove loze iz Slovenije, kvarc iz Belgije, veldspar iz Francuske) a mi smo dodali pepeo jasenove kore te pepeo koji nam je preostao od prošlog paljenja Janjagame. I dok smo mi u ateljeu miksali i premazivali, vani je i dalje padala kiša. Vrtili smo se i oko peći, pripremali ploče, pregledavali zidove, pripremali drva.

I onda je došla voda. Možda ovdje treba dodatno objasniti da se rijeka Dretulja prilikom većih količina kiše razlije po cijeloj dolini, prateći svoje vjekovima ukopavane tokove. Jedan od takvih tokova prolazi i kroz naš atelje, upravo između ateljea i peći, a jedno od takvih izlijevanja desilo se upravo taj dan. Bilo je to fantastično iskustvo, za nas koji smo to doživjeli puno puta i koji žive sa tom rijekom, a naročito za naše goste koji su ostali zapanjeni količinom, brzinom i čistoćom vode koja je nadirala.
I naravno, Janjagama je opet pokazala svoju volju te nas pune želje i entuzijazma posjela na ugodne stolice da sjedimo i čekamo. Dretulja se naime tako razlije i ovisno od količine kiša ostane teći pored naše kuće od jednog do četiri-pet dana, a onda se isto tako brzo kako je došla, povuče u podzemlje. Poslije od nje nastaje Mrežnica.

Paljenje
Nakon mokrog dana osvanulo je prekrasno sunčano jutro paljenja, 6. Svibanj 2014. Kao i uobičajeno prije paljenja, prošetao sam livadom i sakupio vazu cvijeća koje sam namjenio Janjagami. Pored vaze sa cvijećem uvijek joj natočimo i jednu dobru šljivu koja stoji na peći dok traje paljenje, do kada i ona ispari. Paljenje smo započeli oko 8.00, malom vatrom u donjem ložištu. Podijelili smo se u smjene i započeli sa plesom vatre. Ovakvi dani uglavnom odu u neku svoju dimenziju. Svi se potpuno predaju procesima u peći i zaborave na sve šta se dešava. Pogledi putuju od ložišta do termostata, od hrpe drveta do ložišta, uz lagane obilaske i promatranje dimnjaka kada počne 'huka' iz peći. potpuno obuzeti loženjem dočekali smo i noć a potom i jutro (oko 5.00). Termostat smo isključili na oko 1100 (oko 6 popodne) kako se sonda ne bi oštetila od procesa u peći i nastavili promatrati plamen i strateški postavljene konove za mjerenje temperature u samoj peći. Negdje oko 1 sat iza ponoći bili smo na oko 1280 i tu smo temperaturu zadržavali još nekoliko sati kako bi pepelima i solima koje se tada rastapaju dali što više vremena da se sljube sa keramikom. Kad se i zadnji kon spustio dovoljno nisko zatvorili smo sve moguće ulaze i izlaze iz peći, oblijepili ih glinom i ostavili Janjagamu da se lagano hladi.

Čekanje...
Dani koji slijede su najnapetiji. Peć se ne smije dirati i treba je pustiti da se sama polagano ohladi i tako završi proces paljenja. Bezbrojne šetnje oko peći, pipanje njenih toplih bokova, zagledanje u novonastale pukotine. Pa sve opet iz početka. Da bi prekratili dane u vrijeme hlađenja peći uvijek napravimo neki izlet u bližu okolinu i naravno na Plitvice. Dani koji su uslijedili bili su prekrasni i zaista smo mogli uživati u pravom ličkom proljeću. Za razliku od prvog paljenja Janjagame u osmom mjesamo za zahvaliti novododanom sloju gline.

Peć za Togo
Kako bi vrijeme brže proteklo napravili smo i jedan mali testni projekt za lončare u Togu, Afrika. Naime prijatelji iz Belgije uzeli su zadatak da izgrade i zapale eksperimentalnu malu peć od materijala koji se nalaze u direktnoj okolini. Glina sa područja našeg ateljea ispostavila se kao dobar materijal za gradnju ove peći u kojoj smo za samo jedan dan (gradnja i paljenje) uspjeli biskvitno ispeći uzorke gline iz Toga i tako zapravo zaključili da se sa ovakvom peći od lokalne gline mogu pomoći i u toj dalekoj zemlji.

Kako god bilo, svanula je i ta subota kada se moglo pomaknuti prve cigle sa vrata i proviriti. Još je bilo pretoplo unutra pa smo se odmakli na još sat-dva vremena a onda lagano započeli sa skidanjem vrata. Naravno uz bezbroj fotografija i znatiželjnih pogleda praćenih sa uuuu, aaaa, ooooo.

Otvaranje
I to je bilo to. Na otvaranje peći uvijek pozovemo i goste kako bi zajednički uživali u rezultatima intenzivnog rada. Za više fotografija sa ovoga paljenja slijedite link na Facebooku ili Google+.

Sljedeće paljenje Janjagame planirano je za Maj 2015. godine.


Najava paljenja za Maj 2014.
Paljenje je namjenjeno keramičarima koji žele upoznati tajne paljenja drvetom na temperaturama od 1300 °C. Svaki učesnik kolonije sa sobom može donesti jedan veći komad i do dvije kutije (kutije od banana) biskvitno pečenih radova izrađenih od šamotirane gline koja podnosi temperature do 1300 °C.

Glazure i glaziranje
Učesnici će imati prilike upoznati se sa pripremama i primjenom glazura za visoke temperature, na raspolaganju će im biti recepti svijetski poznatih majstora koje će moći isprobati na svojim radovima.

Slaganje peći, paljenje
Nakon glaziranja slijedi slaganje radova u peć, što je možda i najdelikatniji dio posla. Napravi li se u ovoj fazi paljenja greška i dođe li prilikom paljenja do rušenja predmeta u peći, postoji velika vjerovatnoća da se predmeti stope i zalijepe jedni za druge. Također jako zanimljiv efekt ali ne i najpoželjniji. Svi sudionici okušaće se u igri vatre, ložeći anagamu da bi se postigla temperatura od 1260 - 1300 °C. Za postizanje potrebne temperature trebaće nam od 15 do 20 sati konstantnog dodavanja drveta na vatru, što ukupno iznosi oko 5 m3 suhe bukovine. Nakon što postignemo željenu temperaturu istu ćemo zadržavati još nekoliko sati, kako bi došlo do rastapanja pepela i glazura te njihovog sjedinjavanja u jednu neponovljivu cjelinu.
U toku posljednjeg sata paljenja glinom se zatvaraju svi otvori na peći, ubacuje se posljednja količina drveta i zatvaraju vrata. Tako zapečaćena janjagama će 'odraditi' posljednju redukciju, tiskajući temperaturu na sve strane, hučećim zvukom orkana.

Hlađenje
Netko od tima tada još ostaje čuvati vatru dok drugi odlaze na zasluženi odmor. Započinje hlađenje peći koje traje tri do četiri dana. Uz redovito obilaženje i nestrpljivo zavirivanje ćemo čekati da temperatura u peći spande ispod 50-ak °C. I onda kreće pažljivo otvaranje i ...uživanje.

Japodsko keltska peć
Za vrijeme čekanja da se Janjagama ohladi nastavićemo sa projektom istraživanja japodske tradicije, izrade primitivne keltske peći za keramiku. Kako su Kelti bili i suvremenici naših predaka Japoda, a poznato je da su i djelili neke životne prostore, predpostavljamo da su i oni koristili takvu tehnologiju te ćemo uz pomoć i stručno vodstvo našeg prijatelja i docenta Lou Smedtsa realizirati repliku izradu ove peći i experimentalno paljenje. Cjelokupni proces dijelom je suradnje gospodina Smedtsa, našeg ateljea i asoosijacije keramičara iz Toga (Afrika). Naime, nakon detaljnog dokumentiranja gradnje i paljenja ove peći, materijali će biti poslanni u Togo kako bi tamošnji keramičari u zabačenim selima na taj način pokušali unaprediti svoj proizvodni proces. Čast nam je sudjelovati u projektu.

I kraj...
Nakon što Janjagama dopusti da je otvorimo, izvadićemo i urediti nastala djela te ih posložiti za jednodnevnu prezentaciju/izložbu u sklopu dana otvorenih vrata ateljea Janja Gora.

Program:
Dan 1: dolazak u atelje, upoznavanje, uvod
Dan 2: glaziranje, miksanje glazura od prirodnih pepela i osnovnih elemenata te njihova primjena
Dan 3: punjenje (slaganje peći), načini slaganje, priprema 'wedges' upotreba školjki u slaganju peći i sl.
Dan 4: paljenje (oko 16 sati intenzivnog paljenja)
Dan 5: završetak paljenja, odmor, lokalni izleti
Dan 6: gradnja male japodsko/keltske peći za keramiku, projekt za Togo,
Dan 7: paljenje japodsko/keltske peći
Dan 8: otvaranje janjagame (peći), lokalna izložba radova, dan otvorenih vrata
Dan 9: odlazak

Cijena sudjelovanja na koloniji iznosi € 580,- (Kn 4300,-). Cijena uključuje sve obroke i piće uz obroke, dnevno osvježenje (kava, čaj) smještaj u apartmanima u susjedstvu, materijale (gline, glazure i drugo), energente (drva za paljenje), organizaciju.
U cijenu nisu uključeni: piće izvan obroka, drugi neočekivani troškovi (izleti i slično)
Boravak u kamperu € 530,-
Šator: € 500,-
Partner učesnika kolonije (ne koristi materijale, nema radove za peć) € 480,-

Rok za prijave: 28. 2. 2014.
Rok za uplatu (minimum 50%): 15. 4. 2014.

Za keramičare iz Hrvatske
Ukoliko želite sudjelovati na samo jednom danu kolonije (glaziranje i/ili paljenje, gradnja i/ili paljenje japodske peći cijena iznosi € 50,- (Kn 350,-) po danu (uključuje obroke i materijale, bez noćenja).

Za sve dodatne informaciji o ovome događanju obratite nam se na našu email adresu.

Udruga građana Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora • OIB 46087009191• MB 2487977 • Rješenje Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji
Klasa UP-I-230-02/09-01/2, Ur broj:2133-07-06/1-09-2 od 09. 02. 2009. • Žiro račun: 2340009-1110376382, Privredna banka Zagreb d.d.
Osoba odgovorna za zastupanje: Branko Šupica
© Atelje Janja Gora 2013