Visit the site in English.

Podržite našu CROWD FUNDING kampanju!


 


 


 Prikaži Atelje Janja Gora na većoj karti 

 

Atelje Janja Gora
Janja Gora 163b
47304 Plaški
tel.:095 911 86 29

info@janjagora.com
www.janjagora.com

www.facebook.com/AteljeJanjaGora


Naši prijatelji, sponzori i donatori:

Općina Plaški

 


 


 

7. kolonija keramike - Janja Gora 2012. - 'ognjenka'


Fotografije pogledajte ovdje (picasa). Ovogodišnju koloniju keramike posvetili smo dvijema temama. Jedna je bila dovršenje murala 'Vrelo' a druga gradnja krušne peći - vatrišta. O dovršenju murala više možete pročitati na stranicama projekta 'Kreativci u Lici' a ovdje pročitajte priču o Ognjenki.

Ognjenka je naša peć za kruh i drugu ukusnu hranu. Ujedno, Ognjenka je i zid koji naše vatrište štiti od vjetra i bure. Ognjenka je također i mjesto zajedničke igre sa zemljom (glinom), pijeskom i slamom. Ona je i umjetnička skulptura (u nastanku), mistični oblik koji simbolizira energiju mjesta. Želeći se poigrati sa tradicionalnim načinima gradnje odlučili smo se za materijale dostupne u direktnoj okolini. Glinu kopamo na nekoliko metara od mjesta gradnje, pijesak je iz obližnjeg kemenoloma, a slama sa okolnih polja.
Prije nego smo pristupili gradnji testirali smo materijale i njihovu međusobnu povezivost. Sam unutarnji oblik peći (ložište) oblikovali smo pijeskom a onda preko toga stavili nekoliko slojeva novinskog papira. Preko njih započeli smo sa nanošenjem termalnog sloja gline i pijeska (mix), pa tako sloj po sloj, sve do zadnje započetog sloja od oko 20-30 cm cjelokupne debljine. Uporedo sa nanošenjem slojeva na peć gradili smo i zaštitni 'vatrozid' na kamenu bazu koja je postojala od prije. Tako smo povezali 'glavu' i tijelo' Ognjenkino.

Ognjenka još raste. Još se stvara. Ona je zapravo proces koji ima pokazati aspekte gradnje glinom, pijeskom i slamom, primarnim i svuda dostupnim materijalima. Ona nastaje malo po malo, formirajući se u skulpturu postupnim dodavanjem slojeva. Za sada je još u fazi izgradnje osnovnog tijela koje će zatim dobiti i svoju vanjsku figuru.

Najljepši dio svega upravo jest sam proces gradnje. Tako Ognjenkino tijelo već poznaje ruke desetina njenih graditelja, iz različitih zemalja i kultura svijeta koji na svoj način ostavljaju svojevrsni pečat. Svaki posjetitelj ateljea ima priliku zariti ruke u primarni materijal i dodati nešto od svoje energije peći koja će ispeći mnogo slatkih obroka budućim posjetiteljima ateljea.

I vi budući gosti našeg ateljea možda ćete imati priliku stvarati Ognjenku, a možda samo uživati u njenom stvaralaštvu.Kako god, dobrodošli.


Kreativci u Lici, mural 'Vrelo'

Uporedo sa radom na Ognjenki, ekipa ateljea završila je i montirala završni rad programa 'Kreativci u Lici', mural 'Vrelo'. Tijekom školske godine 2011/12 kroz seriju kreativnih radionica djeca su izrađivala djelove ovoga prekrasnog djela dimenzija 5 x 3 metra. Ovogodišnje radionice bile su multidisciplinarne. Pored keramike, djeca su bila uključena u radionice fotografije, crtanja, grafike i tradicionalnog dubokog tiska. Uz stručno vodstvo volontera ateljea djeca su tako došla u kontakt sa različitim načinima umjetničkog izražavanja, povezujući ih u jednu zajedničku cjelinu.

Ovogodišnju radionicu realizirali smo uz podršku humanitarne udruge 'RTL pomaže djeci' i Karlovačke županije, za što im se ovim putem zahvaljujemo.

Ipak, treba dodati da program još uvijek preživljava prvenstveno zahvaljujući volonterstvu i radu članova našeg ateljea. Misija da radionice keramike ostanu besplatne za njihove krajnje korisnike nije nimalo jednostavna. Troškovi gline, glazura, energije i sitnih potrepština i dalje su najvećim dijelom financirane iz ograničenog budgeta udruge. Upornost i vjera u ovu misiju, kao i zadovoljstvo djece i prekrasna djela koja izlaze iz njihovih ruku do sada su najveća motivacija i potpora trajanju programa. Nadamo se da će u budućnosti (skoroj), ta potpora doći i sa drugih razina.

Više o cjelokupnom projektu pročitajte na stranici projekta. Fotografsku priču pogledajte ovdje (picasa).

Za više informacija:
Atelje Janja Gora
Branko Šupica, 095 911 86 29
Danijela Pešut, 095 911 86 27
info@janjagora.com

www.facebook.com/AteljeJanjaGora


Udruga građana Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora • OIB 46087009191• MB 2487977 • Rješenje Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji
Klasa UP-I-230-02/09-01/2, Ur broj:2133-07-06/1-09-2 od 09. 02. 2009. • Žiro račun: 2340009-1110376382, Privredna banka Zagreb d.d.
Osoba odgovorna za zastupanje: Branko Šupica
© Atelje Janja Gora 2013