Visit the site in English.

Podržite našu CROWD FUNDING kampanju!


 


 


 Prikaži Atelje Janja Gora na većoj karti 

 

Atelje Janja Gora
Janja Gora 163b
47304 Plaški
tel.:095 911 86 29

info@janjagora.com
www.janjagora.com

www.facebook.com/AteljeJanjaGora


Naši prijatelji, sponzori i donatori:

Općina Plaški

 


 


 

Atelje Janja Gora


Da bi smo postali onim što zaista jesmo i za šta smo stvoreni, u životu prolazimo mnoga iskušenja. Borba za vlastitu slobodu, slobodu duha, slobodu postojanja i izražavanja često se pojednostavljuje i svodi na minimalističke principe jednostavnog dobra i zla, a sve to u svrhu lakšeg svrstavanja, razumijevanja i podnošenja različitih stvarnosti koje su naša neminovnost.

Postati i ostati onim što zapravo jesi jedan je od najtežih i najzahtjevnijih izazova koje pred nas postavlja život.
Biti ono što jesi kao izrečena teza izgleda jednostavno i lako izvedivo, ali u stvarnosti postavlja pred nas pitanja izjednačena onima o životu i smrti, o smislu postojanja, o jednostavnoj ljepoti dana.
Naše djelovanje, postojanje i vizija nisu ništa drugo do ovoga traganja, ovoga nastojanja iskrenosti prema sebi i svijetu oko sebe. Poželjeti išta drugo od sebe i svijeta doli unutarnjeg mira, sklada i razumijevanja sa najbližima i dovoljno inspirativne slobode da utjeloviš svoje snove, ideje i fantazije, bilo bi suvišno.

Ovdje smo jer tako želimo. Ovdje smo jer nigdje drugdje ne bismo ni mogli ni znali biti. 
I kao što mudrac reče da i ono putovanje od 1000 milja započinje prvim korakom, tako i ovo naše svakodnevno započinje i završava. Doživjeti moć života i uspjeti se o njoj izraziti kroz umjetničko djelo dovoljna je nagrada za mukotrpni put rođenja, života i smrti.

Japodi


Kad su na naš put došli i Japodi, naši urođenički preci čije bilo je premostilo više stoljeća da bi doprlo do naših ušiju, osjetili smo da je naša misija razotkriti što više o ovome izuzetnom narodu. Svojim orginalnim umjetničkim izražajem trajna su inspiracija u našem radu.

Kako se njihova tradicija uvelike sastojala od keramike, keramike koja je pronađena upravo na prostoru doline u kojoj mi živimo i radimo, pokušavamo doprijeti do srži njihove kulture koja je i u ta davna doba odisala profinjenošću keramičarskog zanata.
Njihova originalna i dosjetljiva rješenja za svakodnevne uporabne predmete koji su danas u svijetu od nekvalitetnih i neekoloških materijala potaknula su nas da razmislimo i o tom aspektu keramike. Sve što su drevni narodi radili bilo je dizajnirano da traje i da postoji u najvećoj mogućoj harmoniji s prirodom oko nas, a to je i ono čemu mi težimo – ponovnom harmoniziranju s prirodom.

Djelovanjem kroz naš atelje svijetu i samima sebi želimo ponovno podariti što više osebujnosti i magije ovoga zaboravljenog vremena.

Tako djelujući i istražujući uključili smo se i u inicijativu More clay, less plastic koja se bavi upravo ekološkim aspektom keramike kao materijala koji je izdržljiviji, zdraviji i prirodniji od plastike te na taj način pokušava osvijestiti sve ljude svijeta da svaki mali korak ipak jest – korak.

Ako vas ovo što čitate inspirira i dotiče na bilo koji način, slobodno nam se javite na naš facebook ili mail ili nas posjetite u samome centru.
Nove ideje i energije uvijek su dobrodošle.

Danijela Pešut i Branko Šupica

 


 


 

 

Udruga građana Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora • OIB 46087009191• MB 2487977 • Rješenje Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji
Klasa UP-I-230-02/09-01/2, Ur broj:2133-07-06/1-09-2 od 09. 02. 2009. • Žiro račun: 2340009-1110376382, Privredna banka Zagreb d.d.
Osoba odgovorna za zastupanje: Branko Šupica
© Atelje Janja Gora 2013