Visit the site in English.

Podržite našu CROWD FUNDING kampanju!


 


 
Prikaži Atelje Janja Gora na većoj kartiAtelje Janja Gora
Janja Gora 163b
47304 Plaški
tel.:095 911 86 29

info@janjagora.com
www.janjagora.com
www.facebook.com/AteljeJanjaGora


Naši prijatelji, sponzori i donatori:

Općina Plaški


Radionice keramike petkom i subotom

Za sve one koji se ovom umjetnošću - hobijem žele započeti baviti od samog početka i time upotpuniti svoje slobodno vrijeme i potrebu za kreativnim izražavanjem kao i za one koji se keramikom već bave a žele upoznati nove pristupe i mogućnosti. Kako smo svjesni svoje pozicije, malo izvan centara zbivanja, odlučili smo sve radionice organizirati kao neobavezne i proizvoljne. To znači da svatko tko se na njih prijavi sam može odrediti ritam, brzinu i količinu usvajanja informacija.
Sami možete odrediti kada dolazite na radionice i niste obavezni pojaviti se na njima svaki tjedan. Obzirom na individualni pristup koji je osiguran svakom učesniku, uvijek nastavljate tamo gdje ste stali posljednji put.
Na taj način potpuno ste slobodni razvijati se tempom koji sami određujete. Ukoliko želite dopuniti ovaj tjedni ritam, na raspolaganju vam stoje naše vikend radionice subotom.

Svaki petak: 17.00 ili
Svaka subota✴︎: 10.00

Cijena radionice: 200,- kuna.
(Cijena ciklusa od tri radionice: 500,- kuna).
Cijena uključuje sve materijale (glina, glazure, pigmenti, energenti, osvježenje), dva paljenja keramike i stručno vođenje. Maximalan broj polaznika: 6

Informacije o održavanju radionica i (obavezne) prijave najkasnije do srijede u željenom tjednu ili do popunjenja mjesta. Prijave putem fb/AteljeJanjaGora/ (privatna poruka), emaila: info@janjagora.com ili na telefon 095 911 8627, Danijela Pešut.

  ✴︎Napomena: Radionice subotom ponekad se mogu poklapati sa cjelodnevnim radionicama, uz mogućnost nadoplate za cijelodnevni program.

Teorija...
Na radionicama polaznici upoznaju osnove teorije o glini i keramici kao materijalima, povijesti ovoga tradicionalnog obrta i umjetničke grane, sa posebnim naglaskom na povijest naših krajeva i umjetnički izraz Japoda, predpovjesnih stanovnika Like i Ogulinsko-plaščanske doline te njihovih suvremenika Kolapijana, Liburna, Delmata, Histra i drugih.

...i praksa
U praktičnom dijelu radionica polaznici upoznaju razne tehnike izrade predmeta od gline, počevši od rukom građenih objekata pa preko lončarskog kola sve do izrade kalupa i lijevanja gline.

Dekoracija i glaziranje
Zatim na red dolaze tehnike dekoracije i različiti načini primjene glazura u izradi keramike. Kako postići željene efekte kombinirajući glazure, boje i gline.

Paljenje
Da bi komad gline kojemu smo udahnuli život svojim rukama i inspiracijom zaista i zaživio treba proći vatrenu transformaciju. Prilikom paljenja na temperaturi od 900 ⁰C do 1320 ⁰C glina se pretvara u čvrsti vremenom neuništivi objekt. Na tečajevima se pečenje gline vrši u jednoj od naših električnih peći ali i pećima na plin i drva.
Posebna specijalnost Ateljea Janja Gora je paljenje gline na pretpovijesne načine kojima se postižu zadivljujući efekti. Na vikend radionicama organiziramo radionice posebnih tehnika, dekoriranja i paljenja koje se ne obrađuju tijekom redovitih radionica a za koje treba više vremena. Ove posebne aktivnosti dio su posebnog programa u koji se mogu uključiti svi zainteresirani kao i polaznici redovnih radionica.
Od ljeta 2013. godine atelje posjeduje anagamu (Janjagama), veliku peć na drva. Svojim gostima i polaznicima naših radionica nudimo i opciju paljenja keramike u ovoj peći. Obzirom da se radi o velikoj peći za koju je potrebno dosta raditi da bi se napunila, osmislili smo sezonska paljenja na kojima se skupno pale radovi više grupa i sudionika radionica. Kako se radi o specifičnoj organizaciji i procesu, svako se paljenje organizira i definira posebno. Više o samoj peći i paljenjima pogledajte na drugim stranicama.

Novac sakupljen od radionica koristi se za realizaciju ciljeva udruge u svrhu promocije keramike kao umjetnosti i kao pokretača društvenog, ekonomskog i turističkog razvoja kraja.

Za više informacija:
Atelje keramike Janja Gora
Branko Šupica, 095 911 86 29
Danijela Pešut, 095 911 86 27
info@janjagora.com

FacebookUdruga građana Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora • OIB 46087009191• MB 2487977 • Rješenje Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji
Klasa UP-I-230-02/09-01/2, Ur broj:2133-07-06/1-09-2 od 09. 02. 2009. • Žiro račun: 2340009-1110376382, Privredna banka Zagreb d.d.
Osoba odgovorna za zastupanje: Branko Šupica
© Atelje Janja Gora 2013