Visit the site in English.

Podržite našu CROWD FUNDING kampanju!


 


 


 Prikaži Atelje Janja Gora na većoj karti 

 

Atelje Janja Gora
Janja Gora 163b
47304 Plaški
tel.:095 911 86 29

info@janjagora.com
www.janjagora.com

www.facebook.com/AteljeJanjaGora


Naši prijatelji, sponzori i donatori:

Općina Plaški

 


 


 

Tradicionalni raku 2009
Atelje Janja Gora 2. do 10. kolovoza 2009


Od 2. do 10. kolovoza 2009. godine u Internacionalnom centru keramike Atelje Janja Gora održana je 4. internacionalna kolonija keramičara koja je za temu imala tradicionalne istočnjačke tehnike dekoracije i paljenja keramike. Predmet dekoracije kao i filozofska pozadina kolonije bio je ‘CHAWAN’, japanska šoljica za čaj koja se koristi u japanskim ceremonijama čaja nastalim na tradicijama zen budizma iz vremena samuraja.

Fotografije zbivanja pogledajte ovdje...
Fotografije Chawan-a ovdje...
Na ovogodišnjoj koloniji učestvovalo je 19 učesnika iz Hrvatske, Belgije, Nizozemske i Srbije. Koristeći jednostavnu formu japanske šoljice za čaj, stručni voditelj i docent radionice profesor doktor Lou Smedts iz studijskog centra keramike ‘Het laatste Huis’ (Zadnja kuća) iz Belgije, učesnicima je demonstrirao mogućnosti i načine glaziranja i paljenja kako bi se na kraju dobio uporabni predmet koji je svojom izvedbom doveden do umjetničkog djela.

Iz dana u dan učesnici su imali prilike naučiti kako pripremati glazure od osnovnih sastojaka, kako ih nanositi na keramiku da bi se postigli željeni efekti, i na kraju kako je paliti da bi sve to skupa dobilo svoj konačni izgled. Posebnu pažnju posvetilo se paljenju i vađenju užarenih predmeta iz peći u svrhu fiksiranja boja i glazura.

Radi se naime o tehnici koja je svoju specifičnost i popularnost stekla upravo zbog brzine svoje izvedbe koju su do perfekcije doveli stari japanski majstori kako bi zadovoljili potrebe visoke klase i samuraja za orginalnim, osobnim šoljicama za čaj posvećenim pojedninačnim čajnim ceremonijama. Tehniku su razvile nekolicine korejskih, kineskih i japanskih lončarskih obitelji, pa one nose njihova imena, kao Ido, Hagi ili u svijetu danas popularni Raku. Fokus ovogodišnje kolonije bile su tehnike koje su predhodile i na kojima je baziran današnji popularno zvani ‘američki roštilj raku’. Naglasak se htio staviti na razliku između starih i moderniziranih tehnika, pri čemu je najveća razlika da su tradicionalne tehnike bile dizajnirane za proizvodnju estetski visokokvalitetnih šoljica spremnih za uporabu, dok modernizirane verzije tzv. amerčkog raku-a zbog korištenja dima u procesu proizvodnje nemaju istu upotrebnu funkciju. Kako bi ove razlike svima bile jasne, jedan od dana kolonije bio je posvećen i potonjoj vrsti raku-a a na njemu su se učesnicima cjelokupnog programa priključili i pojedinci koji su pokazali interes samo za ovaj raku aspekt.

Organizacija
Ovogodišnja manifestacija svakako se može pohvaliti vrhunskom organizacijom. Od smještaja učesnika i izvrsne hrane koja se servirala, preko profesionalnog stručnog vodstva i organizacijskog vodstva cijele manifestacije pa sve do dana otvorenih vrata ateljea. Manifestacija je odgovarajuće popraćena i u lokanim, regionalnim i nacionalnim medijima što je svemu dalo dodatnu važnost zaokružujući cjelinu. Tako su objavljeni prilozi na radio Ogulinu, TV 4 rijeke u Karlovcu te su voditelj ateljea Branko Šupica i stručni voditelj radionice profesor doktor Lou Smedts gostovali u emisiji 1. programa HRT-a ‘Dobro jutro Hrvatska’ u srijedu 5. 8. ‘09.

Kako bi cjelokupna manifestacija zadovoljavajuće bila predstavljena širokoj publici, pored navedene medijske praćenosti organiziran je i dan otvorenih vrata u petak 7. 8. 2009. Brojni uzvanici i gosti taj dan imali su prilike vidjeti demonstracije paljenja keramike u nekoliko peći, izložbu do tada nastalih radova, počastiti se tradicionalnim ručkom, bliže se upoznati sa širokim djelovanjem Ateljea Janja Gora i uživati u prekrasnim pjesmama VIS-a Pelister koji je cijeli ovaj kulturni događaj zatvorio svojim nastupom izvodeći tradicionalne hrvatske i makedonske narodne pjesme. Za same polaznike kolonije domaćini su organizirali dva poludnevna i jedan cjelodnevni izlet u okolinu kako bi ih upoznali sa ljepotama i poviješću kraja u kojem se nalaze. Izleti su organizirani pod profesionalnim vodstvom licenciranog turističkog vodiča a uključivali su posjetu Plaškom, užem centru sa crkvom, izvorom rijeke Dretulje te lokalnom eko-selu u nastajanju. Drugi dan posjetili su lokalne proizvođače meda i provozali se dionicom ličke pruge od Plaškog do Vrhovina. Cjelodnevni izlet uključivao je posjetu Plitvičkim jezerima i udruzi žena Tara iz L. Petrovog Sela.

Izložba
Po završetku kolonije izabrana su najuspješnija djela koja će postati dijelom Chawan izložbe u pripremi Ateljea Janja Gora. Izložba će predstaviti izabrana djela, primjenjenu tehniku, te sveukupan rad ateljea Janja Gora i njegovu suradnju sa međunarodnim organizacijama i umjetnicima. U skladu sa mogućnostima, uz izložbu je planirana i demonstracija japanske čajne ceremonije pod vodstvom nekog od majstora tih škola.

Zahvale
Naposljetku se želimo zahvaliti tvrtci Bosio na ustupanju peći i drugih materijala, Karlovačkoj županiji na ukazanoj podršci, našem prijatelju Lou Smedtsu te članovima udruge na izuzetnom doprinosu u organizaciji i izvedbi kolonije. Zahvale idu i svim drugim institucijama koje su pomogle da dođemo u poziciju organizirati ovakvu manifestaciju kao i prijateljima i suseljanima koji su svojim doprinosom u radu, hrani i prisustvom uveličali cijelo zbivanje.

Atelje Janja Gora ovogodišnjom kolonijom stavio se rame uz rame sa sličnim centrima keramike u svijetu. Nadamo se daljnjoj podršci u radu od strane institucija lokalne, regionalne i državne razine, kao i institucija europske unije te prepoznavanju djelovanja ateljea kao kulturnog subjekta koji svojim društvenim djelovanjem u zajednici u velikoj mjeri može doprijeti ekonomskom, turističkom i kullturnom razvoju i popularizaciji općine, županije i države.

 


Program radionice
Namjera ove radionice je da vas upozna sa povješću i tehnikama povezanim sa tradicionalnim istočnjačkim raku-om. Da bi to prihvatili sa otvorenim mislima, najbolje je da zaboravite sve što znate o raku-u.
Ido, majka sveg raku-a i sa njime povezane raku tehnike, kao japanski raku i sl. su potpuno drugačiji od onoga što ste do sada naučili ili pročitali.

Te razlike između različitih tehnika i pristupa postat će vam jasne tokom ove radionice.

 

 

Ono što je najvažnije tijekom cijele radionice jest SPOKOJSTVO I MIR.
Nijedna od orginalnih tehnika nije razvijena da bi palila 5 tura na dan, brzo glazirala i cijeli dan tjerala u stres. Zaboravi vrijeme na trenutak i koncentriraj se na harmoniju svog rada i vatre. Tvoj odnos prema tvom radu, glazura i vatra odražavaju se u konačnom rezultatu. To vrijedi za sve keramičarske tehnike. I ne samo keramičarske.
Važna je dakle HARMONIJA.

I na kraju, prije nego što počnemo, nemojte da vas zaplaši kompleksnost materije. U knjizi koja prati ovu radionicu nalaze se sve informacije koje direktno nećete zapamtiti.

A najvažnije od svega nakon mira i harmonije jest UŽITAK. Nikad to ne zaboravite.

Za ovu priliku radimo samo dekoraciju japanskih šolja za čaj, tzv. chawan.

Važno je da svaki učesnik sa sobom ponese do 20 takvih biskvit pečenih šolja kako bi sa njima experimentirao sa ponuđenim tehnikama. Više o chawanu pročitajte na chawan stranici.

Radimo na terenu ateljea u 4 plinske i jednoj raku peći na drva kako bi smo pokazali različite aspekte i efekte koji se mogu postići kombinacijama glazura i načina paljenja.


Dan 1 nedjelja 2. kolovoza
Dolazak u atelje u popodnevnim satima. Međusobno upoznavanje, raspored smještaja i dogovor oko podjele poslova. Upoznavanje sa programom radionice.

Dan 2, ponedjeljak 3. kolovoza
9.00 do 12.00: Priprema i objašnjenje 4 bazna recepta za glazure koji uključuju olovnibisilikat, alkali, borax i gerstley borat. Svaka od ovih baza ima svoje specifično djelovanje. Prvih se dana radi samo sa tradicionalnim receptima i tehnikama.

13.00 - 18.00: daljnje pripremanje glazura. Od svake glazure priprema se transparantna i bijela pokrovna glazura. Od svake baze odvaja se i mali dio za tradicionalne ido boje; shiro (bijela), kuro (crna), aka (crvena i ohi (smeđa). Tu su još neke varijacije boja koje se koriste u manjoj mjeri.
Prva paljenja.

Dan 3, utorak 4. kolovoza
Priprema glazura, glaziranje i paljenje.
Popodne/predvečer izlet u okolinu.

Dan 4, srijeda 5. kolovoza
Priprema glazura, glaziranje i paljenje.

Dan 5, četvrtak 6. kolovoza
Priprema glazura, glaziranje i paljenje. Popodne/predvečer izlet u okolinu.

Dan 6, petak 7. kolovoza
Priprema glazura, glaziranje i paljenje.
Dan otvorenih vrata. Izložba radova na terenu ateljea, druženje sa uzvanicima i gostima.
17.00 nastup vokalnoinstrumentalnog sastava 'Pelister'
18.00 demonstracija paljenja

Dan 7, subota 8. kolovoza
Aamerički raku, 3 bazne glazure za različite craquele efekten. Eksperimentira se sa tri različite kombinacije, glazure napravljene sa vodom iz vodovoda, kišnicom i morskom vodom. Svaka od njih sa različitim konačnim rezultatom.
Napetost površine. Upravljanje i kontrola craquele efekta. Deblje ili tanje linije, više ili manje crnila. Sa svakim paljenjem po korak dalje i dublje u ovu tehniku. Popodne se na izabranoj baznoj glazuri experimentira sa različitim bojama, oksidacijom i redukcijom.

Dan 8, nedjelja 9. kolovoza
Cjelodnevni izlet na Plitvička jezera i posjeta lokalnim ateljeima i mjestima od značaja u Lici.

Dan 9, ponedjeljak 10. kolovoza
Odlazak poslije doručka.
Za više informacija:
Atelje Janja Gora
Branko Šupica, 095 911 86 29
Danijela Pešut, 095 911 86 27
info@janjagora.com

www.facebook.com/AteljeJanjaGora


 

Udruga građana Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora • OIB 46087009191• MB 2487977 • Rješenje Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji
Klasa UP-I-230-02/09-01/2, Ur broj:2133-07-06/1-09-2 od 09. 02. 2009. • Žiro račun: 2340009-1110376382, Privredna banka Zagreb d.d.
Osoba odgovorna za zastupanje: Branko Šupica
© Atelje Janja Gora 2013